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Here is a format for an opinion on accepting a gift of travel expenses from a non-Federal source under 31 USC 1353.  The format contains excerpts from the new regulation that implements 31 USC 1353, i.e., the GSA regulation (41 CFR Chapter 304) that went into effect on June 16, 2003, and that is published in the March 17, 2003, Federal Register.  Before using the format, please research the ethics rules assiduously to ensure that this is the right format to use in your particular situation.
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[date]

MEMORANDUM FOR  [office symbol of client]

FROM:   [office symbol of your legal office]

SUBJECT:   Accepting Travel Expenses from a Non-Federal Source

1.   This  [(memo) (message)]  responds to your request for advice regarding a gift of travel expenses that has been offered by  [name of non-Federal source].

2.   Facts.  You have provided the following information.    [ insert facts ]

3.   The rules.  The Federal Travel Regulation states that a Federal agency may accept a “payment” (or a “payment in kind”) of “travel expenses” from a “non-Federal source” for an employee to attend a “meeting,” if the following conditions are true:  

(1)   The employee has been issued a travel authorization for the travel;

(2)   The agency has determined that the travel is in the best interest of the Government;

(3)   The travel relates to the employee’s official duties;

(4)   The non-Federal source is not disqualified due to a conflict of interest, and

(5)
  The agency approves acceptance of the payment in advance of the travel (with one exception not applicable here).  [41 CFR 304-5.1; 41 CFR 304-3.3]

The Federal Travel Regulation defines “meeting” as follows.

Meeting(s) or similar functions (meeting) means a conference, seminar, speaking engagement, symposium, training course, or similar event that takes place away from the employee's official station.  “Meeting” as defined in this chapter does not include a meeting or other event required to carry out an agency's statutory or regulatory functions (i.e., a function that is essential to an agency's mission) such as investigations, inspections, audits, site visits, negotiations or litigation.  “Meeting” also does not include promotional vendor training or other meetings held for the primary purpose of marketing the non-Federal sources products or services, or long term TDY or training travel.  A meeting need not be widely attended for purposes of this definition and includes but is not limited to the following:

(1)   An event where the employee will participate as a speaker or panel participant focusing on his/her official duties or on the policies, programs or operations of the agency.

(2)   A conference, convention, seminar, symposium or similar event where the primary purpose is to receive training other than promotional vendor training, or to present or exchange substantive information of mutual interest to a number of parties.

(3)   An event where the employee will receive an award or honorary degree, which is in recognition of meritorious public service that is related to the employee's official duties, and which may be accepted by the employee consistent with the applicable standards of conduct regulations.  [41 CFR 304-2.1]

The Federal Travel Regulation defines “travel expenses” as follows.

Travel, subsistence, and related expenses (travel expenses) means the same types of expenses payable under chapter 301 of this title, the Foreign Affairs Manual (FAM), and the Joint Travel Regulations (JTR) for transportation, food, lodging or other travel-related services for official travel (e.g., baggage expenses, services of guides, drivers, interpreters, communication services, hire of conference rooms, lodging taxes, laundry/dry cleaning, taxi fares, etc).  These expenses also include conference or training fees (in whole or in part), as well as benefits that cannot be paid under the applicable travel regulations, but which are incident to the meeting, provided in kind, and made available by the meeting sponsor(s) to all attendees.  For example, this definition as applied to this chapter would allow an employee or spouse to attend a sporting event hosted by the sponsor(s) in connection with the meeting that is available to all participants.  However, it would not allow the employee to accept tickets to a professional sporting event, concert or similar event, for use at a later date even if such tickets were given to all other participants.  [41 CFR 304-2.1]

The Federal Travel Regulation defines “payment” as follows.

Payment means a monetary payment from a non-Federal source to a Federal agency for travel, subsistence, related expenses by check or other monetary instrument payable to the Federal agency (i.e., electronic fund transfer (EFT), money order, charge card, etc.) or payment in kind.  [41 CFR 304-2.1]

The Federal Travel Regulation defines “payment in kind” as follows.

Payment in kind means transportation, food, lodging, or other travel-related services provided by a non-Federal source instead of monetary payments to the Federal agency for these services.  Payment in kind also includes waiver of any fees that a non-Federal source normally collects from meeting attendees (e.g., registration fees).  [41 CFR 304-2.1]

The Federal Travel Regulation defines “non-Federal source” as follows.

Non-Federal source means any person or entity other than the Government of the United States.  The term includes any individual, private or commercial entity, nonprofit organization or association, international or multinational organization (irrespective of whether an agency holds membership in the organization or association), or foreign, State or local government (including the government of the District of Columbia).  [41 CFR 304-2.1]

The Federal Travel Regulation sets forth the conflict of interest test as follows.

(a)   The approving official must not authorize acceptance of the payment if he/she determines that acceptance of the payment under the circumstances would cause a reasonable person with knowledge of all the facts relevant to a particular case to question the integrity of agency programs or operations.  The approving official must be guided by all relevant considerations, including but not limited to the--

(1)   Identity of the non-Federal source;

(2)   Purpose of the meeting;

(3)   Identity of other expected participants;

(4)   Nature and sensitivity of any matter pending at the agency which may affect the interest of the non-Federal source;

(5)   Significance of the employee's role in any such matter; and

(6)   Monetary value and character of the travel benefits offered by the non-Federal source.

(b)   The agency official may find that, while acceptance from the non-Federal source is permissible, it is in the interest of the agency to qualify acceptance of the offered payment by, for example, authorizing attendance at only a portion of the event or limiting the type or character of benefits that may be accepted.  [41 CFR 304-5.3]

The Federal Travel Regulation describes who the “approving official” is for the acceptance of a payment of travel expenses as follows.

Who must approve acceptance of payment from a non-Federal source for travel expenses to a meeting?

An official at the highest practical administrative level who can evaluate the requirements in Sec. 304-5.3, must approve acceptance of such payments.  [41 CFR 304-5.2]

The Joint Ethics Regulation, DoD 5500.7-R, paragraph 4-100c(1), states:  "Any official travel benefits from non-Federal sources accepted by the travel approving authority must be...   [a]pproved in writing by the travel approving authority with the advice of the DoD employee's Ethics Counselor...."

If the agency receives payments under this authority that are more than $250 for one event, the employee must complete a SF 326 and submit it to the Legal Office (for WPAFB employees, the SF 326 is submitted to 88 ABW/JA).  [41 CFR 304-6.4]

The Federal Travel Regulation provides the following guidance regarding the valuation of travel expenses.

The following should be used in the determination of the value of payments in kind for reporting on SF 326:

(a)  For conference, training, or similar fees waived or paid by a non-Federal source, you must report the amount charged other participants.

(b)  For transportation or lodging, you must report the cost that the non-Federal source paid or usually would have been charged for such event.

(c)  For meals or other benefits that are not provided as part of the transportation, lodging, or a conference, training or similar fee, you must report the cost to the non-Federal source or provide a reasonable approximation of the market value of the benefit.  [41 CFR 304-6.6]

Since the payment of travel expenses is a gift to the agency, the travel expenses do not have to be reported on the employee’s financial disclosure report (i.e., SF 278 or OGE Form 450).  [41 CFR 304-3.17]

The Federal Travel Regulation provides the following guidance regarding a gift of travel expenses for a government employee's spouse.

May a non-Federal source pay for my spouse to accompany me to a meeting?
Yes, a non-Federal source may pay for your spouse to accompany you when it is in the interest of and authorized in advance by your agency.  All limitations and requirements of this part apply to the acceptance of payment from a non-Federal source for travel expenses and/or agency reimbursement of travel expenses for your accompanying spouse.  Your agency may determine that your spouse’s presence at an event is in the interest of the agency if your spouse will -

(a)  Support the mission of your agency or substantially assist you in carrying out your official duties;

(b)  Attend a ceremony at which you will receive an award or honorary degree; or

(c)  Participate in substantive programs related to the agency’s programs or operations.  [41 CFR 304-3.14]

Finally, the Joint Ethics Regulation, DoD 5500.7-R, paragraph 4-101a(3), states:  "A DoD Component may not accept or approve acceptance of travel benefits from non-Federal sources under any other gift acceptance authority if 31 USC 1353 (reference (b)) applies."

4.   Conclusions.  In my opinion, it is permissible for the  [(Air Force) (name of Military Department or Federal agency)]  to accept, as travel expenses from a non-Federal source, the travel expenses that have been offered to  [name of government employee], if  [(his)(her)]  supervisor approves the acceptance of these expenses.  Here is language that may be used in a memo approving the acceptance of these expenses.

I approve the acceptance by the  [(Air Force) (name of Military Department or Federal agency)]  of the travel expenses offered to  [name of government employee]  by  [name of non-Federal source]  in connection with the  [name of event that the government employee will attend].  I have determined that acceptance of these travel expenses would not cause a reasonable person with knowledge of all the facts to question the integrity of  [(Air Force) (name of Military Department or Federal agency)]  programs or operations.

Also, the value of the travel expenses that will be received  [(will)(will not)]  exceed $250, and thus it  [(will)(will not)]  be necessary for  [name of government employee]  to complete the SF 326 upon  [(his) (her)]  return.  [The SF 326 should be submitted to this office.]
[ insert other conclusion ]

5.   If you have any other questions, please let me know.

[name and title of author of memo or e-mail]

