










[date]

MEMORANDUM FOR  [office symbol of client]

FROM:   [office symbol of your legal office]

SUBJECT:   Gift of  [name or description of proposed gift]  to  [name of government employee]

1.   This  [(memo) (message)]  responds to your request for advice regarding a gift that has been offered to  [name of government employee].

2.   Facts.  You have provided the following information.    [ insert facts ]

3.   Law.  DoD employees are generally prohibited from accepting gifts that are from a “prohibited source” or that are offered “because of the employee’s official position.”  [5 CFR 2635.202(a)]  The definition of “prohibited source” includes companies and organizations that do business or seek to do business with DoD.  [5 CFR 2635.203(d)]  A gift is offered “because of the employee’s official position” if it is offered because of the status, authority or duties associated with the employee’s Federal position.  [5 CFR 2635.203(e)]

Although there is a general prohibition on accepting gifts, there are a number of exceptions.  One exception, which is called the $20/$50 exception, provides that an employee may accept gifts of up to $20 in market value per occasion, so long as the total value of gifts received (under this exception) from one source does not exceed $50 in a calendar year.  [5 CFR 2635.204(a)]

If an employee receives a gift that cannot be accepted under the ethics rules, the employee shall do one of the following (unless the item is accepted by the agency under specific statutory authority).  If the gift is a non-perishable tangible item, the employee shall either return the item to the donor or pay the market value of the item to the donor.  If the gift is a perishable item and it is not practical to return the item (such as flowers or a fruit basket), the item (at the discretion of the employee’s supervisor or ethics official) may be given to an appropriate charity, may be shared within the recipient’s office, or may be destroyed.  Finally, if the gift is entertainment, a favor, a service, or any other intangible benefit, the employee shall reimburse the market value to the donor.  [5 CFR 2635.205(a)]

[10 USC 2601 is a statute that authorizes gifts to the Air Force, and it is implemented by Air Force Instruction (AFI) 51-601.]

[Under AFI 51-601, Gifts to the Department of the Air Force, 15 Nov 99, para. 1.3.2., MAJCOM commanders are permitted to accept gifts of personal property of up to $50,000 in value as gifts to the Air Force.]

[Under AFI 51-601, Gifts to the Department of the Air Force, 15 Nov 99, para. 1.3.9., installation commanders are permitted to accept gifts of personal property of up to $5000 in value as gifts to the Air Force.]

[Under the AFMC supplement (dated 21 Jul 00) to AFI 51-601, the commanders of all product, test, and logistics centers are permitted to accept gifts of personal property of up to $50,000 in value as gifts to the Air Force.]

4.   Conclusions.

[The gift was not offered by a prohibited source.  Also, it was not offered to  [name of government employee]  because of  [(his)(her)]  official position.   Consequently, the general rule against accepting gifts does not apply, and  [name of government employee]  is permitted to keep the gift as  [(his)(her)]  personal property.]

[Although the gift was offered by a prohibited source, it has a market value of $20 or less.  Consequently,  [name of government employee]  is permitted to keep the gift as  [(his)(her)]  personal property.]

[Although the gift was offered to  [name of government employee]  because of  [(his)(her)]  official position, it has a market value of $20 or less.  Consequently,  [name of government employee]  is permitted to keep the gift as  [(his)(her)]  personal property.]

[The gift was offered by a prohibited source, and it has a market value over $20.  Consequently,  [name of government employee]  is not permitted to keep the gift as  [(his)(her)]  personal property.  Rather,  [(he)(she)]  is required to either return the item to the donor or pay the market value of the item to the donor.]

[The gift was offered to  [name of government employee]  because of  [(his)(her)]  official position, and it has a market value over $20.  Consequently,  [name of government employee]  is not permitted to keep the gift as  [(his)(her)]  personal property.  Rather,  [(he)(she)]  is required to either return the item to the donor or pay the market value of the item to the donor.]

[The gift was offered by a prohibited source, and it has a market value over $20.  Consequently,  [name of government employee]  is not permitted to keep the item as  [(his)(her)]  personal property.  However, it would be permissible for  [(him)(her)]  to either (A) return the item to the donor, (B) pay the market value of the item to the donor, or (C) accept the item as a gift to the  [(Air Force)(name of agency)].

[The gift was offered to  [name of government employee]  because of  [(his)(her)]  official position, and it has a market value over $20.  Consequently,  [name of government employee]  is not permitted to keep the item as  [(his)(her)]  personal property.  However, it would be permissible for  [(him)(her)]  to either (A) return the item to the donor, (B) pay the market value of the item to the donor, or (C) accept the item as a gift to the  [(Air Force)(name of agency)].

[insert other conclusions]

5.   If you have any questions, please let me know.

[name and title of author of memo or e-mail]

