Information  Paper  on  Government  Employees  Writing  Letters  of  Recommendation

1.
Generally speaking, there is no prohibition on government employees writing letters of recommendation.  The ethics rules enter into the picture on two related issues:  Can the government employee sign the letter of recommendation using his or her official title?  And can the government employee put the letter of recommendation on the official stationery of his or her Federal agency?  This information paper addresses these two questions.

2.
5 CFR 2635.702(b) and the example that follows it read as follows.  [Note:  This provision, including the example, applies to all Executive Branch employees.]

(b)  Appearance of governmental sanction.  Except as otherwise provided in this part, an employee shall not use or permit the use of his Government position or title or any authority associated with his public office in a manner that could reasonably be construed to imply that his agency or the Government sanctions or endorses his personal activities or those of another.  When teaching, speaking, or writing in a personal capacity, he may refer to his official title or position only as permitted by Sec. 2635.807(b).  He may sign a letter of recommendation using his official title only in response to a request for an employment recommendation or character reference based upon personal knowledge of the ability or character of an individual with whom he has dealt in the course of Federal employment or whom he is recommending for Federal employment.

Example 1:  An employee of the Department of the Treasury who is asked to provide a letter of recommendation for a former subordinate on his staff may provide the recommendation using official stationery and may sign the letter using his official title.  If, however, the request is for the recommendation of a personal friend with whom he has not dealt in the Government, the employee should not use official stationery or sign the letter of recommendation using his official title, unless the recommendation is for Federal employment.  In writing the letter of recommendation for his personal friend, it may be appropriate for the employee to refer to his official position in the body of the letter.

3.
On July 15, 1999, the DoD Standards of Conduct Office (DoD/GC-SOCO) issued a 45-page document entitled “Ethics Issues in Government-Contractor Teambuilding.”  The document is on the SOCO website.  The following guidance is on pages 29 & 30 of the document.

C.  Appearance of Government Sanction (Letters of Recommendation)

As the author of a character reference or recommendation letter, one means of adding credence to the opinions that are expressed is to include credentials, including an official DoD position and title.  Possibly, the beneficiary of a reference or recommendation will request the letter because of a DoD employee's official position and will expect that employee to identify his position and use agency letterhead.  A DoD employee may use DoD letterhead and sign letters of recommendation with his official title if he has personal knowledge of the individual's ability or character and either:  (1) his knowledge is derived from dealing with that individual through his Federal employment and the letter will be used for an employment recommendation; or (2) his recommendation will be used as part of an application for a Federal job.  (Note:  If the letter pertains to a contractor employee on an agency contract, the DoD employee must first coordinate with his ethics counselor and the contracting officer.)  It is not sufficient to base the recommendation upon another individual's information or personal knowledge.

It is important to remember that while DoD employees may write a letter of recommendation supporting an employment application, they cannot use their official title and position or DoD letterhead to endorse either their own personal activities, services, or products, or those of another.  Furthermore, DoD employees cannot state or imply that DoD or the Government endorses or sanctions their personal activities or those of another. 

General Rule:  DoD employees cannot use their DoD title or position to imply Government approval or authority for their own or another's activities outside the scope of their official duties.  They may write a letter of recommendation to support an employment application on DoD letterhead and sign it using their official title when:  (i) the reference is based on their personal knowledge of the ability or character of the individual and this knowledge was derived in the course of their Federal employment; or (ii) they are recommending the individual for Federal employment.  5 C.F.R. 2635.702(b)

Example 1:  A contractor employee with whom a DoD employee has worked on an IPT in the past requests a letter of recommendation in support of her job application with a different private sector company.  The DoD employee may write the letter on agency letterhead and sign it using his title and position.  This recommendation, in support of an employment application, is based on his personal knowledge of the individual that he gained in the course of his Federal employment.  He should check with the contracting officer before sending the reference letter to ensure the letter will not affect the Government’s business relationship with the contractor.

Example 2:  A member of the team that is led by a DoD employee asks that DoD employee to write a recommendation letter for her best friend, who is seeking a position with the contractor on the project.  The DoD employee has never personally met the friend but her subordinate has talked about her for so long that the DoD employee feels as if she knows her.  The DoD employee cannot write the recommendation letter on agency letterhead or use her official title or position because she does not have personal knowledge of the best friend's character or ability.  Her knowledge is based on information she received from her subordinate employee.  [Bold text in original.]

4.
This information paper does not address the issue of government employees writing letters of appreciation to organizations (such as government contractors).
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